пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         10:13 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » Медоносни растения

Медоносни растения през есента

Есента е сезон, в който цъфтящите растителни видове са много малко. Ето защо всички растения, които цъфтят в този период са изключително ценни за пчелите и за подготовката им за зимата.

Ето няколко предложения за цветя, които не са претенциозни към климат и почва и не се нуждаят от никакви грижи (като редовно поливане, окопаване или третиране с препарати).

1.Есенна астра (Aster Purple Dome)-многогодишно тревисто и студоустойчиво растение, с височина до 50см. Започва да цъфти през септември. Подходящо за създаване на бордюри. Среща се в различни цветове. Масово се  посещава от пчелите за прашец и нектар. Непретенциозно растение. Само трябва да се засади, след което с годините то само се разпространява. При желание от него могат да се оформят различни композиции.

астраастра

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.Есенна астра - многогодишно тревисто, студоустойчиво растение, достига височина до 1.50м. Цъфти септември-октомври. Среща се в различни цветове. Често може да се види по изоставени и запустели места. Силно медоносно и непретенциозно растение. Много ценен вид за пчелите. Само трябва да се засади, след което с годините  само се разпространява. Добре е да се засажда на места, които няма да се използват след това с друго предназначение, защото много трудно се изкоренява и премахва.

астраастра

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.Земна ябълка - достига височина до 2-3м. Цъфти с прекрасни жълти цветове от септември до ноември. Медоносно и непретенциозно растение, масово посещавано от пчелите за нектар и прашец. От 1дка се получава 0,360кг мед. Клубените на земната ябълка се използват за храна и поради факта, че не съдържат нишесте намират приложение в диетичното хранене. Изключително полезни са за диабетици. Размножава се чрез засаждане на клубени (като картофите). Това растение е като плевел, разпространява се много лесно. Трудно се изкоренява и премахва, не изисква никакви грижи. Да се засажда на места, които не се използват с друга цел.

земна ябълка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.Димитровчета (това също са астри) - започват да цъфтят от септември  до сняг. Срещат се в различни цветове и вариации във височината. Засаждат се рано на пролет или през есента, но при силно засушаване през лятото трябва да се поливат. Многогодишно и студоустойчиво растение. Красиво е и е посещавано от пчелите, но не е напълно безгрижно за отглеждане, както горните три вида. Напада се от мравки и въшки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Категория: Медоносни растения | Добавил: pchelenmed (2014-09-27)
Прегледи: 2087 | Етикети: медоносни растения, пчели, пчеларство, пчелари | Рейтинг: 0.0/0
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021