пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         8:17 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » Медоносни растения

Жив плет(ограда)

За създаването на жива ограда се използват различни храсти и дървета. Тя е сигурна защита от вятър, достъп на животни и навяване на сняг. За жива ограда могат да се използват медоносни видове като: птиче грозде, лоницера, маргарит, японска дюля, аморфа, жълта акация, леспедеца, годжи бери (мерджан, лиций) и др. Освен от храсти оградата може да бъде създадена и от дървета: акация, клен, гледичия, липа, люляк и др. Засадените храсти и дървета са източник на нектар и прашец за пчелите.

 

  • Аморфа - силно разклонен храст с височина 2-3 и повече метра. Образува много издънки и мястото около него бързо обраства. Цветовете са дребни, тъмновиолетови със златист  прашец,  разположени върху върховете на едногодишни клонки. Започва да цъфти на третата година, а след това обилно всяка година през май-юни. Цъфтежът продължава 20-25 дни. Посещава се през целия ден от пчелите за нектар и прашец. От 1дка се получават 6-7кг мед. Не е взискателна към почвата. Използва се за залесяване на насипи, паркове, живи огради, като ветрозащитен пояс. Размножава се чрез семена и коренови издънки  (снимка Уикипедия).
  • Маргарит бял - силно разклонен храст с гъста облистена корона с височина 1-1.5м. Цветовете са дребни, розови. Цъфти от юни до есента. От 1дка  се получават от 27 до 46кг мед. Масово се посещава от пчелите, дори и в неблагоприятно време (слаб дъжд, хладно и ветровито време). Като растение, цъфтящо през цялото лято и есента , има огромно значение за пчелите. Размножава се чрез семена, резници и издънки. Широко се използва в паркове и градини. Успешно може да се засажда и за борба с ерозията, защото пуска много издънки. С подобни качества и значение е и червения маргарит. От 1дка добива на мед е 12кг. Размножава се както белия маргарит (снимка).
  • Акация жълта - храст, достигащ до 3-4м. Цветовете са жълти. От 1дка храсти с височина 1м се получава 6,8кг мед. Цъфти през април-май. Посещава се масово от пчелите, дори и за прашец. При ниски температури не прекратява нектароотделянето. Размножава се чрез семена и издънки (снимка Уикипедия)
  • Леспедеца - храст с много издънки и закръглена корона. Цветовете му са розово-червени. Цъфти обилно от юли до септември. Обича слънчеви места, сухоустойчив, походящ за борба с ерозията. Посещава се от пчелите за нектар и прашец.(снимка Уикипедия)
жива ограда от годжи бери

лоницера,орлов нокът

  • Акация - познато дърво с бели, силно ароматни цветове, събрани в увиснали, гроздовидни, рехави съцветия. Цъфти през май - юни в зависимост от морската височина. По нектаропродуктивност между дървесните видове у нас е на първо място и е първата главна паша в районите, където заема по-големи площи. Акациевата паша е доста
    несигурна, защото акацията цъфти през период с най - променливо време, с чести дъждове и ветрове, със студено или сухо топло време и пчелите много малко я използват . Тя цъфти 10 - 15 дни, т.е. пашата е кратка , но обилна, ако времето е подходящо за нектароотделяне и летене на пчелите. Освен нектар пчелите събират и прашец(снимка).
  • Клен - високо до 20м дърво. Цъфти април-май с жълто-зелени цветове. Отделя значително количество нектар(снимка Уикипедия).
  • Гледичия - дърво с широка корона. Стъблото му е покрито със шипове, но има и форми без шипове, които се срещат по-рядко в природата. Цъфти през май-юни за 10-15 дни.  От 1дка 10-годишни дръвчета се получава 0,600кг мед.От цветовете му пчелите събират нектар и прашец. Размножава се чрез семена (снимка Уикипедия).
  • Липа - познато на всички дърво. Посещава се от пчелите за нектар и прашец. Ако засадите край пчелина трите вида липа:дребнолистна, едролистна и сребролистна, ще си осигурите продължителна паша за пчелите за период от 30-40 дни (юни и част от юли).


Категория: Медоносни растения | Добавил: pchelenmed (2013-12-15) | Автор: Пчеларска енциклопедия
Прегледи: 9463 | Рейтинг: 0.0/0
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021