Ферментация на пчелния мед - Пчелен мед - Публикации - Пчелен мед
 


пчела  
   
      
         Неделя   
         2016-12-11
         2:18 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2016


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » Пчелен мед

Ферментация на пчелния мед
Пчелният мед е продукт, който съдържа голямото количество захари. А голямото количество захари е причина за високото осмотично налягане в него, което ограничава размножаването на микроорганизмите.
Киселинността на меда също ограничава размножаването на повечето бактерии, с изключение на ацидофилните, които се срещат много рядко. Пчелният мед съдържа много по-малко микроорганизми в сравнение с другите животински продукти. Единствено осмофилните дрожди, при водно съдържание над 20% и подходяща температура, могат  да се размножат и да предизвикат ферментационни процеси.
Ако съдържанието на вода е:
  •  по-малко от 17% меда изобщо не ферментира
  • а ако е над 20% - почти винаги ферментира.
В резултат на ферментацията на захарите, като краен  продукт се образуват: етилов алкохол, въглероден двуокис, вода, оцетна киселина и други вещества. Оптималната температура за ферментационните процеси е 14-15º С. Медът не ферментира при температура под 10º С и над 27º С.
Кристализиралият, разслоен на два слоя мед, има повишена склонност към ферментация, поради повишаване на водното съдържание в горния течен слой.
Мановият мед, заради по-високото съдържание на азот, соли и дрожди, ферментира по-често от нектарния.
Външните признаци на ферментацията са:
  • образуване на пяна по повърхността на меда
  • придобиване на кисел вкус и миризма.

пчелен мед



Категория: Пчелен мед | Добавил: pchelenmed (2014-02-17)
Прегледи: 1085 | Етикети: мед, пчелен мед, пчеларство, Ферментация на пчелния мед | Рейтинг: 0.0/0
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)



Copyright by Beniovmed© 2016