пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         8:14 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » Пчелен мед

Въглехидратите в пчелния мед
Пчелният мед е високо енергийна храна, което се дължи на  въглехидратите (основна съставка на меда). Тяхното количество достига до 70-80%. Главни представители на въглехидратите са:
  • глюкоза-монозахарид,нарича се още гроздена захар(поради високото и съдържание в гроздето). Количеството и в пчелния мед достига до 35%. Усвоява се от организма най-бързо от всички въглехидрати  и бързо се използва за синтез на гликоген, необходим за функцията на мозъка, мускулите, сърцето и за поддържане на необходимото кръвно-захарно ниво.  Ако приемем, че сладостта на захарозата(бялата кристална захар) условно е 100 единици, то глюкозата има сладост 74 единици. Поради бързото си усвояване тя е абсолютно необходима в случаите, когато организмът спешно се нуждае от физиологичен източник на енергия. Такива са: голямо физическо напрежение, болестни състояния за поддържане на изтощен организъм. Нормалното съдържание на глюкоза в кръвта е 80-120 mg%. Освен в пчелния мед, глюкоза в чист вид се съдържа във всички плодове. Богати на глюкоза са:грозде, ябълки, кайсии(средно съдържание на глюкоза 5-7%). До глюкоза  в храносмилателния тракт се разграждат дизахаридите  и нишестето от храната.
  • фруктоза-монозахарид, нарича се още левулоза или овощна захар(поради голямото и съдържание в плодовете). Количеството и в пчелния мед е по-голямо от количеството на глюкозата и стига до 40%. Притежава почти всички качества на глюкозата, но по-бавно се резорбира през тънките черва, не се задържа дълго в кръвта и по-лесно се превръща в гликоген в черния дроб. Най-сладка е от всички захари. Ако приемем, че сладостта на захарозата(бялата кристална захар) условно е 100 единици, то фруктозата има сладост 173 единици. Високата и сладост позволява да се приемат минимални количества и по този начин да се понижи приема на захари при ниско енергийни диети. Особено ценно качество на фруктозата е, че тя в незначителна степен се използва за превръщане в мазнини и повлиява благоприятно чревната флора. Поради това тя е най-добрият монозахарид на средната и старческата възраст, при умствен труд и атеросклероза. Освен пчелния мед естествени източници на фруктоза са плодовете. Средното съдържание в плодовете е 6-9%. Някои плодове, като дините, съдържат само фруктоза(до 8%), а други фруктоза и глюкоза. Фруктозата има по-сладък вкус, усвоява се без участие на инсулин и при възможност трябва да замества захарозата като подсладител в рационалното и диетичното хранене.
  • захароза-дизахарид (обикновена тръстена или цвеклова захар). Количеството и в пчелния мед е  5%, като по-високо е при акациевия и мановия мед (до 8%). Наличието на по-висок процент захароза в меда, показва, че той е получен вследсвие на преработката на голямо количество захарен сироп и вече говорим за така наречения захарен мед, който е фалшификат. Захарозата се разгражда бързо до глюкоза и фруктоза в тънките черва. Съдържанието на захароза в захарното цвекло е 14-18%, а в захарната тръстика 10-15%. Рафинираната захар представлява почти чиста захароза 99,9%. Кафявата захар съдържа захароза 90-92%. Доказано е, че приетите излишни количества захароза, се превръщат в резервна мазнина. Захарозата стимулира превръщането в резервни мазнини и на останалите хранителни вещества-нишестето, самите мазнини и отчасти белтъчините. Прехранването със захароза води до нарушение на холестероловия обмен,като поддържа високи нивата му в кръвния серум. Излишното количество захароза оказва неблагоприятно влияние върху чревната микрофлора, като се ускоряват гнилостните процеси в червата, предизвиква и частична деминерализация  и девитаминизация на храненето. Доказано е, че честата консумация на захароза, дори и в не големи количества, увеличава зъбния кариес.
  • по-висши захари-около 1%
Потребността от въглехидрати се определя от дневната енергийна загуба. По-високи са нуждите при хора с по-интензивна физическа активност, а по-ниски при хора, които не се занимават с физическа дейност.

въглехидрати в меда

Въглехидратите, съдържащи се в меда, са тъй наречените бързо резорбиращи се въглехидрати. Те предизвикват по-голямо и бързо покачване на кръвната захар и засилено отделяне на инсулин(изключение е фруктозата).


Категория: Пчелен мед | Добавил: pchelenmed (2014-02-23)
Прегледи: 1752 | Рейтинг: 5.0/1
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021