пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         9:30 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » Пчелни продукти

Пчелен мед
пчелен мед Пчелният мед е уникална храна, създадена без намесата на човека. Това е  единственият хранителен продукт , който няма  срок на годност.
Медът е храна с  диетично и лечебно действие, дозировката на която не е строго определена. Това е така, тъй като въздействието и върху организма е по-слабо, но по-продължително, в сравнение с лекарствата. Може да се използва ежедневно от всички хора(без да се прекалява). Но не трябва да  се забравя:
 • ако сте алергични към полени, задържате вода или имате високо кръвно налягане, използвайте пчелния мед в минимални количества;
 • не бива да давате мед на деца до 1 годишна възраст, поради риск от появата на алергии.
 Пчелният мед е източник на:
 •  бързо освобождаваща се енергия и
 •  лесно усвоими въглехидрати. 

Той е високоенергиен продукт - енергийната стойност на 100 гр. мед, (което е препоръчителната дневна доза) се оценява на 300-320 килокалории ( 1255-1340 килоджаула).


Макар и богат на витамини, минерални вещества, аминокиселини и ензими той е спомагателен, но не и основен източник на тези вещества. Всички знаем , че още първобитните хора са познавали лечебните свойства на меда.В древния Египет медът е заемал почетно място сред най-ценните храни и лекарства. В наши дни меда се препоръчва от почти всички автори(е, с някои изключения) като диетично и лечебно средство:

 

 • при хронични и остри чернодробни заболявания - осигурява необходимите въглехидрати за синтезирането на гликоген и подпомага детоксикиращите функции на черния дроб спрямо вредните вещества ( в т.ч. и алкохола).
 • при заболявания на дихателните пътища  
 • за лечение на гастрити и язви на стомаха и дванадесетопръсника-подобрява перисталтиката на червата, в резултат на което влияе  благоприятно при хроничен запек и хемороиди
 • при възпалителни заболявания и рани на кожата и лигавиците - лечението се дължи на антибактериалното действие на меда. Той предизвиква интензивно отделяне на секрет, който почиства раните.
 • за лечение  на възпалителни процеси на лигавицата на устата (стоматити и гингивити) - бавното смучене на кристализирал мед се прилага за лечение на заболявания на устната лицавица
 • за лечение на парадонтоза-  масажиране на венците с мед
 • в козметиката - под формата на маски и кремове, в състава на които често влизат и други компоненти.Тези козметични средства действат омекотяващо и почистващо и премахват възпалителните процеси.
Основното количество мед се използва като храна в чисто състояние и като подслаждащо средство вместо захар.

Подробна информация за пчелния мед тук.

Втечняване на кристализирал мед

 

 

 

Кристализиралият мед се разтопява чрез нагряване. От голямо значение е температурата и продължителността на нагряването.Установено е, че затоплянето води до промяна в органолептичните показатели на меда: ароматът се загубва, а цветът става по-тъмен.Част от въглехидратите се разлагат, понижава се антибактериалното действие, разрушават се някои биологично активни компоненти. Поради това трябва да се избягва загряване над 50-60° С. При домашни условия се използва водна баня, като съдът с мед се поставя в друг по-широк съд с вода, която се нагрява.


 

 

 
Прочете още  за :
Пчелен прашец
Пчелна отрова
Прополис
Пчелен восък

Пчелно млечице
Медолечение

 
пчелен пращецпчелинапрополис, пчелен клейпчелен восъкпчелно млечице
 
Може да задавате своите въпроси и да коментирате по темата, в полето за коментари по-долу. Ще се радваме ако бъдем полезни и с практически съвети, не само с теория.

Категория: Пчелни продукти | Добавил: pchelenmed (2009-10-24)
Прегледи: 6819 | Етикети: разтопяване на кристализирал мед, втечняване на захаросан мед, търговия с пчелен мед, лекарство, натурален пчелен мед, pure honey, мед, Honey | Рейтинг: 0.0/0
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021