пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         9:30 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » Работа на пчелина

Работа на пчелина в края на зимата
В края на януари и първата половина на февруари, независимо от външните условия, пчелното семейство преминава към активен начин на живот, макар и вътре в пчелното кълбо. Пчелите започват да обръщат по-голямо внимание на майката, около нея се образува малка "свита" от пчели, които започват усилено да я хранят. Кълбото се разширява и в средата се образува малко празно пространство, където температурата се повишава до 34°С, а килийките там биват добре почистени от пчелите и подготвени за отглеждане на първите личинки. Майката използва подготвените килийки и снася първите яйца в тях.
При повишаване на външната температура до 12°С - 13°С пчелите започват масово да излизат от кошерите. Така те извършват първото си облитане. Облитането при добре зимувалите пчелни семейства трае около 30 мин. Пчелите облитат дружно и енергично, след което те отново се  прибират в кошерите. Облитането се извършва  в обедните часове, когато времето е най-топло.
Първият осведомителен преглед трябва да се извърши бързо и по възможност в деня на облитането на пчелите. При него не бива да се открива цялото гнездо и да се държи дълго време открито, за да не изстине пилото. Целта е да се види какво е състоянието на всяко пчелно семейство и да се отбележи какво трябва да се направи в най-скоро време.
При прегледа се изважда внимателно крайната пита, за да се прецени количеството на меда в нея. Разместват се още една-две пити, за да се види колко мед съдържат, след което внимателно се изважда една пита от средата. Ако на нея има яйца, личинки и запечатано пило, семейството се развива нормално. Питите се нареждат в същия ред и кошера се затваря.
Първата работа след осведомителния преглед е да се окаже помощ на неблагополучно зимувалите пчелни семейства.
На семейства с недостатъчно количество храна се дават пити с мед или се извършва подхранване с полутвърда храна.
На осиротелите семейства се придават запасни майки (при възможност).
През този период започва цъфтежа на най-рано цъфтящите медоносни растения: дрян, кокиче, минзухар, леска и др., от които пчелите събират предимно прашец. Започва активния за пчелите период.


Зимно-пролетна смъртност при пчелите е измирането на част от пчелите или цели пчелни семейства през зимата и пролетта поради редица причини. Такива могат да бъдат: неблагоприятни климатични условия, невъзможност за очистителни облитания, ветрове, влажно гнездо, недостатъчни или некачествени хранителни запаси, като манов или кристализирал мед. При наличие на манов мед смъртността се увеличава до 30-40%, а при отсъствие на такъв мед само до 5-6%.
Зимно-пролетната смъртност при пчелите нанася големи щети на пчеларството.пчелен кошер

Може да задавате своите въпроси и да коментирате по темата, в полето за коментари по-долу. Ще се радваме ако бъдем полезни и с практически съвети, не само с теория.

Категория: Работа на пчелина | Добавил: pchelenmed (2010-04-06)
Прегледи: 4342 | Етикети: кошер, пролет, beekeeping, пчели, пчеларство, Bees, spring, insects, в края на зимата | Рейтинг: 0.0/0
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021