пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         9:24 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » Работа на пчелина

Как да монтираме восъчна основа към рамка
През зимните месеци, когато няма работа на пчелина е добре да приготвим нови пчелни рамки с восъчни основи, които ще са необходими на пчелните семейства през пролетта. Какво е необходимо за да да пристъпим към работа:
  1. Восъчни основи
  2. Тел пчеларски (от пчеларския магазин (0,3 или 0,5мм)
  3. Сковани, пробити и обтелени пчелни рамки
  4. Дъска-подложка с размери малко по-малки от вътрешния размер на пчелната рамка
  5. Ножче
  6. Трансформатор (за залепване на восъчния лист)
За да се монтира восъчната основата към рамката, рамката предварително трябва да бъде пробита и обтелена. Телът се монтира по различни начини - хоризонтално, вертикално, зигзагообразно и смесено. Тук ще се спрем на хоризонталното поставяне на тела, тъй като то е по-добро. На плодниковите Дадан-Блатови рамки се поставят 4-5 хоризонтални реда тел, на магазинните 2, а на многокорпусните 3 реда тел. Най-горния ред трябва де е по близко до горната летвичка на 2-3 см,а останалите се разполагат на равно разтояние един от друг. Телът се монтира към рамката с помощта на две пирончета. Едното,  приковано до горната дупка на едната вертикална летва, а другото до долната (последната) дупка на другата летва. На тези пирончета се замотава тела, като се изпъва максимално (на струна). Рамката вече е готова.

Сега трябва да приготвим и восъчния лист. Поставяме го върху дъската, като две от страните му да съвпадат  на две от страните на дъската. Изрязваме с ножче излишната вертикална част. По желание можем да изрежем и една част и от хоризонталната страна. Ако направим това, ще лепим листа само към горната летва (което е по-добре), в противен случай, ще трябва да залепим и за долната. Трябва да оставим толкова восъчен лист отгоре или отгоре и отдолу, колкото да можем да го подвием и да го притиснем към летвите (около1 см). Върху готовия по размер восъчен лист (който е върху дъската) поставяме рамката. Подаваме за кратко ток, с две жички, които опираме на пироните от двете страни на рамката. Телът се загрява, разтопява восъка и вече имаме готова пчелна рамка с основа. Остава само с помощта на малко ножче(топло) да притиснем горния подвит край на листа към летвата.

Важно!
  1. Добре е да се работи в топло помещение или на слънце, защото тогава восъка е пластичен, лесно се огъва и не се чупи.
  2. Тела, който ще се използва по-добре да е по-дебел, защото тънкия тел при нагряване се деформира (изкривява), и залепването  не е много сполучливо.
Успешна работа!


восъчни основи
Категория: Работа на пчелина | Добавил: pchelenmed (2013-11-21) | Автор: pchelenmed W
Прегледи: 9081 | Коментари: 1 | Етикети: пчелин, пчели, пчеларство, пчелни рамки, восъчни основи, монтиране на восъчни основи | Рейтинг: 4.0/3
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021