пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         9:32 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » Работа на пчелина

Преглед на пчелните семейства
В зависимост от начина на извършване, прегледите се разделят на две групи:
  • осведомителни (частични)-извършва се бързо и има осведомителен характер. Не се преглеждат всички пити в гнездото. Може да се извърши и при ниска температура. Такъв е първият осведомителен преглед, след зимуването.
  • цялостни (пълни)-означава преглеждане на всички пити в кошера (като главния пролетен преглед). При него се проверява силата на семейството, количеството на хранителните запаси, качеството на пчелната майка и др.
В зависимост от годишните сезони прегледите се извършват по-лесно или по-трудно.
  • Най-лесно се провеждат през пролетта и периода на медобера.
  • Много внимателно трябва да се извършват прегледите през втората половина на лятото и есента, когато времето е сухо и липсва нектароотделяне. Тогава има голяма опасност от възникване на пчелна кражба. Прегледа трябва да се прави привечер, когато се намали летежа на пчелите.
През първата половина на пролетта и късно през есента прегледа се извършва в обедните часове, (поради по-хладното време).
Най-благоприятно за извършване на прегледа е тихото и слънчево време, когато има усилен летеж на пчелите.

Кога трябва да се избягват прегледите?
  • при ветровито време
  • при ветровито време с превалявания
  • непосредствено след дъжд
При тези условия пчелите се дразнят и започват да жилят и преглеждането става невъзможно. При сухо и горещо време, без принос на нектар, пчелите също силно се дразнят и жилят.преглед на пчелно семейство


Прегледа се извършва като се застава отстрани на кошера, по възможност така, че слънчевата светлина да идва от към гърба на преглеждащия. Преди началото на прегледа, пчеларя трябва да има разпалена пушалка, с която леко да подпуши пчелите. Прекаленото подпушване трябва да се избягва, защото нарушава нормалната работа в семейството. С рамкоповдигач внимателно се отлепват рамките (питите), след което се вадят, като се хващат само за двата края на горната летвичка, без да се докосва восъка. При ваденето се внимава страничните летвички да не опират по стените на кошера, защото по тях има пчели, които ще бъдат смачкани. При смачкването им останалите пчели са дразнят и започват да жилят. След преглеждането питата се връща в кошера отново много внимателно.
Не трябва да се забравя, че никога не бива да се отделяме от преглеждания кошер, без да сме свършили прегледа и да сме го затворили!Категория: Работа на пчелина | Добавил: pchelenmed (2014-02-02)
Прегледи: 2246 | Етикети: лято, есен, пролет, Преглед на пчелните семейства, пчеларство | Рейтинг: 0.0/0
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021