пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         9:51 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » Работа на пчелина

Прослушване на пчелните семейства
ослушване на пчелните семейства се прави с цел установяване състоянието на семействата по време на зимуването. Извършва се през зимата и ранна пролет, когато температурите са ниски и кошерите не бива да се отварят. Как става прослушването: с ухо  прилепено до стената на кошера, медицински стетоскоп или може да се използват и подръчни средства като маркуч, единия край на който се вкарва във входа, а другият се държи до ухото. По характера на шума, който се чува от необезпокоеното семейство в началото,  и след това, след енергично еднократно почукване по кошера, се установява състоянието на семейството.
  • Пчелите в здравите семейства след почукване(еднократно и енергично), издават дружен шум, който бързо утихва. 
  • Ако пчелите гладуват, преди почукването се чува шум, наподобяващ шумолене на сухи листа, а след почукването, шумът се усилва и не затихва бързо.
  • При наличие на влага в кошера или боледуване от чревни болести (нозематоза), преди почукване се чуват различни по степен силни шумове, а след почукването, шумът също се усилва и не затихва бързо.
Категория: Работа на пчелина | Добавил: pchelenmed (2014-01-23) | Автор: "Пчеларска енциклопедия"
Прегледи: 1425 | Етикети: пчелин, пчелари, прослушване на пчелните семейства, пчели, пчеларство, Работа на пчелина | Рейтинг: 0.0/0
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021