пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         9:19 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » Работа на пчелина

Работа на пчелина през есента
Работа на пчелина през есента

За условията на нашата страна, главният есенен преглед,  трябва да завърши не по-късно от края на октомври. При него се установява готовността на пчелните семейства за зимуване: силата на семейството, количеството на храната, наличието на майка и броя на питите в гнездото.
Пчелните семейства трябва да бъдат зазимени с млади и качествени майки. При прегледа(за кошер Дадан-Блат) семейства, които имат 8 плътни междурамия пчели се окачествяват като силни; средни са с 5,5-6,5 междурамия и слаби- под 4 междурамия. Количеството и качеството на храната е най-важното условие за благоприятното презимуване на семействата. В кошера трябва да има 12-14 кг мед. Медът  за зимна храна трябва да бъде нектарен, течен и запечатан.
Есенно увеличаване на количеството на пчелите се постига с използването на допълнителна есенна паша, подбудително подхранване, подсилване на семействата с пчели от по-силни кошери или присъединяване на две слаби семейства в едно.
Ако в близост до пчелина има поддържаща паша, то тя по естествен път стимулира снасянето на яйца от майките и  играе роля на подбудително подхранване. Установено е, че когато дневния принос на нектар в семейството е около 100-200 гр , майките снасят до 400-500 яйца в денонощие. При принос на нектар от 0,5 до 1 кг броя на снасяните яйца достига до 1000. При липса на принос на нектар, майките се хранят много слабо от пчелите и рано преустановяват снасянето. Когато липсва есенна паша, семействата трябва да се подхранват подбудително,от средата на август до края на септември , с цел да се имитира слаб приток на нектар. Най-добрата подбудителна храна за пчелите е меда (разпечатват се питите с малко мед и се слагат зад преградната дъска). При липса на такива пити, подхранването се извършва със захарен сироп, приготвен в съотношение 1част захар и 2 части вода. Семействата се подхранват през ден или през 5 дни. Сиропът се дава привечер, като се сипва в хранилките. При подхранването трябва да се внимава да не се предизвиква кражба между пчелите.


пчелин през есента

Може да задавате своите въпроси и да коментирате по темата, в полето за коментари по-долу. Ще се радваме ако бъдем полезни и с практически съвети, не само с теория.

Категория: Работа на пчелина | Добавил: pchelenmed (2010-08-24)
Прегледи: 5610 | Коментари: 1 | Етикети: работа на пчелина през есента, есен, beekeeping, пчеларство статии, Autumn | Рейтинг: 2.0/2
Всички коментари: 1
avatar
1
1 ВЕЛИЗАРА ПЕТРОВА КУМАНОВА • 2:54 PM, 2012-07-10
Много добре разбрах за пчелите тьртовки.Благодаря Ви.
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021