пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         10:08 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » Работа на пчелина

Работа на пчелина през пролетта
Работата на пчелина през пролетта е свързана с подпомагане развитието на пчелните семейства. Това е много важен период, тъй като  това е времето, когато семействата трябва да се подготвят за главната паша. В райони с акациева паша тази подготовка трябва да се проведе много усилено.
Какво се случва вътре в кошера? Презимувалите пчели вече са измрели, а в семействата вече има много млади пчели, които са в състояние да извършват много повече работа от изморените зимни пчели.
Пчеларя трябва да направи основен пролетен преглед, за да установи какво е състоянието на всяко семейство. При температура 16ºС на сянка, когато пчелите свободно излизат от кошера за прашец, вода и нектар няма опасност от простудяване на пилото и тогава се преглеждат всички рамки в кошера.
На какво трябва да се обърне внимание ?
Това са:
  • силата на семейството: силни семейства 7-8 междини с пчели, средни-5-6 междини с пчели и слаби под 4 междини с пчели(за Дадан-Блат). Една междина са пчелите намиращи се между две съседни пити.
  • качеството на майката: определя се по  количеството и плътността на пилото или по окомерна преценка на майката. Когато майката е добра пилото е правилно разположено в питите и без пропуски, като образува правилни кръгове или елипси.
  • количеството на храната: 5-6кг мед. Ако медът е по-малко, на семействата се дават пити с мед. При липса на такива се подхранват с течен мед или захарен сироп. Подхранването трябва да става внимателно, за да не се предизвика кражба между пчелите.
  • обемът на гнездото: в гнездото да се оставят толкова пити, колкото пчелите покриват добре. Ако в гнездото има повече пити, излишно се увеличава обема му, пчелите изразходват повече храна и енергия за затоплянето му.
пчелин през пролеттаКатегория: Работа на пчелина | Добавил: pchelenmed (2014-01-10)
Прегледи: 1346 | Етикети: пролет на пчелина, работа на пчелина през пролетта, пчеларство | Рейтинг: 5.0/1
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021