пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         9:34 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » Работа на пчелина

Транспортиране на кошери
Кошерите или сандъчета с отводки, които ще се транспортират, трябва внимателно да се подготвят за транспорт. Добре е това да се извърши от опитен пчелар, особено когато се налага пренасяне на големи разстояния или ако пътувате заедно с кошерите (в микробус или кола). Кошерите се превозват вечер,след прибиране на летящите пчели. Ако се превозват денем на пчелите трябва да се осигури достатъчна вентилация! Когато ще се преместват на близко разстояние (3-4км), кошерите най-напред се пренасят на разстояние 8-10км за една седмица и след това се връщат на новото място.  Това се прави с цел да не се загубят летящите пчели, които се връщат на старото място.
При превозването на кошерите, трябва да имате под ръка фенер,пушалка (която бързо да запалите при  необходимост), було, рамкоповдигач, чукче, пирончета или топка восък, с която да импровизирате, ако се наложи.

Преди да се натоварят, входовете на кошерите се затварят с парчета метална мрежа. Рамките се приковават с пирончета да не се разместват , капаците на кошерите се връзват (с въже или винтове).транспорт на кошери


След пристигане на новото място , кошерите се поставят на предварително подготвените места. Изчаква се кратко да се успокоят пчелите, след което се отварят входовете. Пчелите излитат навън и след  облитане  се прибират вътре. Няколко дни по-късно се прави основен преглед на семействата. Кошерите не бива да се отварят без причина и  от любопитство!


отводки

Категория: Работа на пчелина | Добавил: pchelenmed (2014-02-06)
Прегледи: 4122 | Етикети: Транспортиране на кошери, кошери, пчеларство, пчели | Рейтинг: 0.0/0
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021