пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         9:52 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » Врагове на пчелите

Пчелен вълк
Пчелният вълк е хищно, единично живеещо насекомо, което много прилича на осата. Има много добре развити челюсти и жило. Храни се с нектар и сокове от цветята. Среща се около пчелините. Прави гнездата си в земята, като изравя дупки и изхвърля земята на купчинки  до отворите им. Женското насекомо след оплождане снася 8-10 и рядко повече яйца. Яйцата биват снасяни в труповете на убити от хищника пчели, които служат за храна на излюпените ларви. Женските летят около пчелините и залавят завръщащите се от полет пчели. Чрез ужилване или прегризване на главата, пчелата бива парализирана. Показалата се на хоботчето капка нектар се всмуква, а тялото се отнася за храна на ларвите.
Намножаването на  колонии от пчелен вълк са способни да унищожат голям брой летящи пчели. Пчелни семейства, разположени на такива места имат забавено развитие и нисък медобер, въпреки благоприятните условия.
За водене на борба с пчелния вълк се препоръчва разораване на терена, където се намират гнездата му, или пренасяне на кошерите временно на друго място.
Категория: Врагове на пчелите | Добавил: pchelenmed (2011-10-02)
Прегледи: 3508 | Рейтинг: 0.0/0
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021