пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         8:59 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » Врагове на пчелите

Пчелояд
Пчелояд - много красива прелетна птица с дължина на  тялото 25-30см. Долита от Африка към средата или края на април. Живее на орляци, устройва гнезда в дълбоки дупки, като избира места, пресечени от реки и долове със стръмни брегове и рядка растителност. В бреговете прави дълбоки до 2м дупки, завършващи в края с разширение, в което устройва своето гнездо. Човката  е дълга и заострена, леко извита надолу. Крилата на пчелояда отгоре са тъмночервени, а отдолу пепелявво-сиви. Коремът му е зеленикаво-сив, а гушката е златисто-жълта. Храни се  предимно с жилещи насекоми - пчели, оси и водни кончета, които хваща в полет. Пчелната отрова не му действа, поради което един пчелояд може да унищожи дневно стотици летящи пчели. При ловуване лети високо, но лесно се познава по характерните подсвиркващи звуци, които издава. Пчелоядите нанасят големи щети на пчелините, особено в дъждовно време (като хващат пчелите на входа на кошера), в края на лятото, след излюпване на малките и при събиране на орляци,  преди отлитане (август-септември), както и напролет- при долитане по нашите места.
Пчелоядът няма много неприятели, затова се размножава бързо. Женската снася от 5 до 8 яйца и след 20 дни от тях се излюпват малките. Тя снася още веднъж яйца, които се излюпват без мътене, поради топлото време и равномерната температура вътре в гнездата. По такъв начин от една двойка през лятото се получава ято от 15 пчелояда, а за изхранването на един пчелояд са необходими 30-40000 пчели.
За борба с пчелоядите се препоръчва разрушаване не гнездата по време на мътене (от края на май до 20 юни), както и единично отстрелване до 300м от пчелина.
Пчелоядът е защитен вид, числеността му непрекъснато намалява, но не е включен в Червената книга.


 
Как да хванем пчелояд?

Някои автори препоръчват пчелоядите да се хващат с рибарски въдици, като за стръв се  използват живи търтеи. Пред пчелина се поставят колове, на които хоризонтално се обтяга тънка полиетиленова нишка на височина 2м. На нея се връзват отвесно голям брой къси нишки с прикрепени на върха малки кукички с живи търтеи.
(Информацията е от книгата "Съвети за любителя пчелар", издадена 1985г.)


пчелояд


Категория: Врагове на пчелите | Добавил: pchelenmed (2010-08-31) | Автор: "Съвети за любителя пчелар"
Прегледи: 6585 | Етикети: птица, пчеларство, врагове на пчелите, борба с вредителите, пчелояд | Рейтинг: 0.0/0
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021