пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         10:07 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » Врагове на пчелите

Стършел

Стършелите  са насекоми от семейството на осите и са  най-големите познати жилещи насекоми.Оцветени са в кафяво и жълто и правят гнездата си в хралупите на дърветата или под покривите на къщите. По света същестуват много видове стършели, но  в България е разпространен Европейския стършел.

Стършелите са снабдени с жилещ апарат, разположен в задния край на коремчето. С жилото стършетът прави пробивна рана по кожата и в нея впръсква секрет, предизвикващ алергични реакции.

Както при осите, семействата на стършелите умират през зимата, само някои оплодени женски оживяват до пролетта. Тогава те изграждат своето ново гнездо и сами развиват семействата си. Всяко семейство може да наброи до 800-1000 индивида. Както при повечето жилещи насекоми, стършелите нападат, когато направите рязко движение към тях в опит да ги хванете или отпъдите.

Стършелът е доста по-дружелюбен от осата. Ако се приближите към него, ще го видите по-скоро да пълзи назад и да бяга, вместо да напада. Точно поради тази причина обаче трудно ще отстраните стършел от затворено посещение, освен ако не успее да излети през отворена врата или прозорец.

Много опасен  стършелът става, когато трябва да  защищава гнездото си. Ако посегнете на гнездо от стършели, работниците от него ще ви нападнат енергично и безкомпромисно. Към стършелово гнедо трябва да се доближавате много внимателно - с бавни движения, като се стремите да не дишате по посока на питата.

Стършелът не консумира човешки храни и отпадъци, за разлика от осите.Той обича да хапва насекоми и различни вредители, поради което може да се каже дори, че е полезен вид. Въпреки това, стършелите могат да унищожат напълно цели плодове, още докато висят на дърветата. За храна на ларвите стършелите пренасят умъртвени от тях насекоми, между които и пчели. Убиват ги с помощта на челюстите си или жилото. Нападат ги по цветовете на растенията или на входа на кошерите. Убитата пчела стършела обхваща с  краката си и отлита с нея.

Ужилването на стършела е опасно - отровата му съдържа специфични токсини; ако многократно бъдете ужилени от стършел, тези вещества се натрупват и могат да бъдат фатални за организма, предизвиквайки анафилактичен шок, който се прекъсва само с директно инжектиране на адреналин в сърцето.

Подобно на  осите, стършелите не умират при ужилване и могат да жилят многократно. По това се различават от пчелата, която  оставя жилото си в тялото на нападателя, минути след което умира.

Ако около или във вашето помещение сте открили гнездо на стършели, не се опитвайте да го прeмахнете без помощ от специалисти. Подобно на осите, стършелите могат да мобилизират цялото гнездо в защита от нападение, което е изключително опасно за човека. Правят го чрез феромона аларма и при този бедствен сигнал се задейства цялото семейство.

Не убивайте и стършел близо до гнездото, защото изпуска същия феромон. Ако все пак се случи, почистете внимателно всичко, което е било в контакт с трупа на насекомото - дрехите, кожата си, махнете и самото тяло на стършела от района на гнездото. Внимавайте и с парфюмите и тоалетните млека, те могат да се идентифицират като фалшив феромон и да предизвикат атака.
Категория: Врагове на пчелите | Добавил: pchelenmed (2011-10-02)
Прегледи: 4328 | Рейтинг: 4.0/1
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021