пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         10:11 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » За живота в пчелния кошер

Как пчелите правят мед
Пчелите правят меда от сладък сок, наречен нектар, който събират от цветята. Те изсмукват нектара и го преработват. Един от основните процеси при преработка на нектара в мед е изпаряването на част от съдържащата се вода в него. През специална тръбичка нектара преминава в стомаха на пчелата, по – точно в медената торбичка. Нелетящите пчели, поели нектара от събирачките първоначално го изтласкват многократно обратно върху хоботчето, при което количеството на водата намалява до 30-40%. След това полупреработеният нектар се разтила на тънък слой в килийките и чрез интензивно вентилиране на кошера излишната вода се изпарява до по-малко от 20%. Там се сгъстява и се превръща в мед. Процесът продължава докато килийките се напълнят, след което пчелите ги запечатват. Високото въглехидратно съдържание предотвратява развитието на микроорганизми и протичането на ферметационни процеси при престояването на меда. В процеса на преработка пчелите го обогатяват с ензими, белтъци, органични киселини, цветен прашец витамини и други съставки. Некарът се преработва за 1-3 дни в зависимост от водното съдържание, температурата и влажността на въздуха, силата на пчелното семейство и др. Пчелите правят мед, за да се хранят с него, а хората взимат една част от меда за себе си, като оставят достатъчно и за самите пчели.
От нектара на различните растения се получава различен по вид пчелен мед. В зависимост от произхода му има два основни вида пчелен мед – нектарен и манов.
  • Нектарният мед може да бъде монофлорен, ако е получен от нектара на едно растение, или полифлорен, ако е получен от нектара на повече растения. У нас в по- големи количества се получават  няколко вида монофлорен мед- акациев, липов, слънчогледов. Полифлорния мед се получава от едновременнно цъфтящи овощни, тревисти, фуражни, етерично- маслени, дървесни и други видове медоносни растения.
  • Манов мед - произвежда се от пчелите при преработката на маната. Цветът му обикновено е тъмен (кехлибарен, тъмно-кафяв до черен), но може да бъде и светъл със зеленикав оттенък. Вкусът е сладък, специфичен и понякога с горчив или кисел привкус. Някои видове манов мед остават течни дълго време, а други кристализират бързо  (дори още в килийките). Мановият мед се отличава значително по състав от нектарния мед.

 


 

 

пчелен мед
 

 

 

Любопитно за далечината на пчелния полет...

За събиране на нектар и прашец пчелите летят на различни разстояния от жилището си. Обикновено те летят на близки разстояния, но са наблюдавани случаи, когато те са се отдалечавали от жилището си на по-големи разстояния - до 7, 9 или дори повече километри. В равнините, където липсват ориентиращи предмети (дървета, храсти, пътища, реки и др.), пчелите летят на близки разстояния, отколкото в местности с повече и добре видими ориентири и с по-добра паша. Полезният радиус на летене на пчелата е 1,5 - 2км и затова пчелите не бива да бъдат разполагани на по-голямо разстояние от пашата. В противен случай те губят излишно време и сили, изразходват много храна, скоро се похабяват и умират от преумора. С опити е установено, че при полетите на разстояние от 3 км пчелите донасят само 1/3 от събраната храна. Скоростта, с която летят пчелите без товар, е около 50-60км в час, а с товар - 25-30 до 40км в час. В един полет пчелата се задържа 1 час, а при събирането на нектар времетраенето на полета е 35-40мин. Средно на ден пчелата извършва 10 полета. Пчелите са затруднени при прелитането над обширни водни площи - езера или големи реки - и във ветровито време. Натоварени с нектар и прашец, те често масово падат и се давят във водата.


 


Категория: За живота в пчелния кошер | Добавил: pchelenmed (2009-10-25)
Прегледи: 16493 | Етикети: как пчелите правят мед, пчелно семейство, beekeeping, пчели, insects, интересно, любопитно, в пчелния кошер | Рейтинг: 3.0/2
Всички коментари: 1
avatar
0
1 Cody • 9:55 PM, 2011-08-30
Така за коментара с осите.В магазините се продават специарни препарати против насекоми.Съветвам те да си купиш и ако кошерът се вижда да го напръскаш.След аколо 10 мин иди на коша (би трябвало да няма оси,а дори да са и умрели)и с една пръчка го бутни и изхвърли (след като се уверишш че няма оси.)Това е моят съвет,надявам се да съм помогнал.
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021