пчела  
   
      
         Четвъртък   
         2021-02-25
         3:12 PM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » За живота в пчелния кошер

Каква е разликата между запечатано пило и запечатен пчелен мед
Как изглежда запечатаното  пило и как изглежда запечатания пчелен мед? Има ли разлика между търтеево пило, редовно пило и маточник? На тези въпроси ще се опитам да ви отговоря сега.
Лесно можем да различим запечатаното пило от запечатания пчелен мед. Първото, което забелязваме, това е разлика в цвета и формата на запечатките(восъчните капачета). Пилото се запечатва с капачета от восък и прашец, а меда с капачета само от восък.пило и медПо начина на запечатване, можем да разберем какви пчели ще се излюпят от пилото.
  1. Когато запечатките на килийките с какавидите имат гладка повърхност, това показва, че от тези килийки ще се излюпят пчели-работнички. Това е работническо пило.
  2. При търтеевото пило запечатките са силно изпъкнали и с полусверична форма. От него ще се излюпят търтеи.
  3. Пчелни майки ще се излюпят от маточниците. Маточниците се отличават лесно от другите видове пило. Имат жълъдообразна форма и винаги се изграждат с отворите надолу. Дължината им достига до 2,5-3 см и са с по-дебели стени.
Запечатките на пилото имат светло кафяв до керемиден цвят. А сега да добавим още малко информация:
  • Работническото пило ще се излюпи от работническите килийки. Те са най-много в пчелните пити. Това са правилно изградени килийки със шестоъгълна форма. Една работническа килийка има дълбочина 11-12мм и на 1см² се побират 4 килийки. Освен за отглеждане на работническо пило, тези килийки служат за съхранение на пчелен мед и прашец. Когато килийките се използват за складиране на пчелен мед, пчелите ги надграждат , като дълбочината им достига до 18-19мм. Така надградени килийките се наричат медови килийки.
  •  Търтеевото пило ще се излюпи от търтеевите килийки. Те са сравнително малко на брой. Пчелите ги изграждат по краищата и по-рядко по средата на питата. Освен за отглеждане на търтеи в тях пчелите складират и мед. Дълбочината на търтеевата килийка достига до 13-16мм и в 1см² се събират 3 килийки. За изграждането на 1 тътреева килийка пчелите изразходват 30мг восък, докато за 1 работническа килийка само 13мг.
  • При определени условия(при роене, самосмяна на майката или внезапна загуба на майката) пчелите изграждат и майчини килийки(маточници), от които ще се излюпят пчелни майки. Те се използват само и единствена за отглеждане на майки, след което се разрушават от пчелите. При роене маточниците се изграждат по краищата на питата, но е възможно и цялата пита да е обсипана с маточници. Това са роеви маточници. Броят им е 30-70 дори и повече.При внезапно загубване на майката, маточниците се изгражда отстрани в двете плоскости на питата, там където има снесени от загубилата се майка яйца и млади личинки. Броят им е 10-15. При самосмяна маточниците също се изграждат по краищата на питата и броят им е 4-5, а често и само 1-2.
  • Има и четвърти вид килийки, наречени преходни, но в тях пчелите складират само мед. Изграждат ги там където восъчната основа допира до горната летвичка на рамката,и при преходите между търтееви и работнически килийки.

пило
 Категория: За живота в пчелния кошер | Добавил: pchelenmed (2013-12-10)
Прегледи: 7245 | Етикети: работническо пило, запечатано пило, пчеларство, Маточник, търтеево пило | Рейтинг: 0.0/0
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021