пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         9:18 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » За живота в пчелния кошер

Облитане
Облитането на пчелите е състояние, при което голям брой пчели летят около кошера за кратко време, без да се отдалечават от него. Облитането бива ориентировъчно и очистително.
  • Очистително облитане пчелите извършват в края на зимата или по-рано, ако времето е тихо, слънчево и сравнително топло,с температури около 12-13ºС.  Целта на това облитане е пчелите  да се освободят от натрупаните несмилаеми остатъци от храната, консумирана по време на зимуването им. С това облитане се осигурява и улеснява успешното зимуване на пчелните семейства. Добре е по време на облитането пчеларя да бъде при кошерите и да следи как се облитат семействата. По начина на облитане може да се прецени как са зимували пчелите. Облитането се извършва в обедните часове (11-14часа), когато температурите са най-високи. При добре зимували семейства облитането продължава около 30мин. Пчелите летят дружно и енергично, след което  се прибират в кошерите.  Лошо зимувалите семейства се облитат слабо. От тях излизат малко пчели, които летят вяло и бързо кацат на близките околни предмети, пълзят по кошерите или по прилетната дъска.
  • Ориентировъчно облитане извършват младите пчели. При хубаво време те излизат от кошера и летят около него за кратко време, като не се отдалечават на повече от 2-2,5м от него. По време на това облитане те се освобождават от събралите се несмлени хранителни вещества в дебелото им черво. При всяко следващо облитане те се отдалечават от кошерите. Целта на тези облитания е пчелите да придобият рефлекс за разположението на входа на кошера, формата и цвета му и неговото местоположение в пчелина. Ориентировъчния рефлекс при пчелите се задържа дълго време.


облитане


Категория: За живота в пчелния кошер | Добавил: pchelenmed (2013-12-28) | Автор: Пчеларска енциклопедия
Прегледи: 1673 | Етикети: пчеларство, Облитане на пчелите, пчелен кошер | Рейтинг: 0.0/0
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021