пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         10:00 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » За живота в пчелния кошер

Пчели работнички
Пчелите работнички са основната част от пчелното семейство (до 99%). Броят им в зависимост от годишните сезони се движи от 15 000-20 000 до 60 000 и повече в едно семейство. Най-малък е през зимата и ранна пролет, а най-голям през най-благоприятния сезон-лятото. Пчелите работнички живеят от 4-6 седмици до 8-9 месеца в зависимост от времето на годината, условията, при които са били отгледани, интензивността на работата, която са извършвали. Най-кратък е живота на пчелите, излюпили се през лятото (около 1 месец). Поради усилената работа, която извършват те бързо се изтощават и умират. Най-продължителен е на тези излюпили се в края на есента. Те изкарват зимата и започват да се грижат за новото поколение през следващата пролет.  Пчелите работнички са женски индивиди, като майката, но техните размножителни органи са закърнели, поради което не участват в размножителния процес. Независимо от това, те са запазили инстинкта за майчинството, проявяващ се в грижата за потомството. Докато майката след снасянето на яйцата не полага никакви грижи за излюпените от тях личинки, то пчелите работнички поемат цялата грижа за тяхното отглеждане.
Пчелите работнички са почти два пъти по-малки от майката. Те направляват и регулират живота на семейството като цяло. Грижат се и осигуряват снабдяването на кошера с нектар, прашец и вода; отделят восък и градят пити; хранят и топлят пилото; защитават семейството и хранителните му запаси от неприятели; чистят и проветряват кошера; сами сменят остарялата майка, изгонват търтеите от кошерите след изчезване на инстинкта за роене и др.

 

пчели работнички в пчелен кошер

 

 

 

 

 

 

 

 

Дейността на пчелите работнички в кошера и извън него протича в известна последователност; преминаването от една дейност към друга е във връзка с устройството и последователността в развитието на отделните органи през различните възрасти. 

Обикновено до 18-20 дневна възраст те извършват различни работи вътре в кошера и се наричат гнездови или не летящи:

-до 3 дневна възраст те не работят въобще или се грижат само за почистване на килийките;

-от 4 до 10-12 дневна възраст хранят по-старите личинки с кашица, приготвена от мед и прашец; по-късно, когато се развият специалните им жлези за произвеждане на "млечицето", те хранят младите личинки за работнички, личинките за майка, самата майка.

-от 12 до 18 дневна възраст с развитието на восъкоотделителните им жлези те започват да изграждат питите, а освен това извършват и много други работи: приемат нектара от пчелите събирачки, преработват го в мед и го складират в питите, вентилират и опазват гнездото от неприятели.

След преминаването на 18-20 дневна възраст работничките извършват работа извън кошера - това са летящите пчели. За събиране на нектара, прашеца и водата се формират отделни групи от тях: едни събират само нектар, други нектар и прашец едновременно, а трети - само прашец или  само вода.Категория: За живота в пчелния кошер | Добавил: pchelenmed (2009-10-25)
Прегледи: 8879 | Етикети: живот в пчелния кошер, наука, пчелно семейство, организация на труда, insects, пчели работнички, Пчела, любопитно, beekeeping, интересно | Рейтинг: 0.0/0
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021