пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         9:34 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » За живота в пчелния кошер

Пчелни пити
Качеството на питите в пчелното гнездо е от голямо значение за правилното развитие на семейството. За да не се намалява продуктивността на пчелите, в гнездото не бива да се поставят много стари, с черен цвят пити, или пити с много търтееви килийки по тях. Достатъчно е в гнездото да има две пити с търтееви килийки и семейството ще изостане в развитието си.
На пролет, когато времето се затопли и притока на нектар и прашец се увеличи, следва и усилено нарастване на пчелните семейства. За да не се спира тяхното развитие, гнездото трябва да се разшири навреме. Разширяването става чрез поставяне на пити с правилно изградени работнически килийки със светлокафяв до тъмен цвят. Тези пити задържат по-добре топлината от новоизградените пити, в които не е отглеждано пило. По тази причина и майката, докато времето е хладно, избягва да снася  яйца в новите пити.
Питите, които се поставят в гнездото се напръскват с рядък захарен сироп или само с чиста вода, което много улеснява пчелите в почистването на килийките и подготовката им за снасяне на яйца. Преди да се сложат питите в гнездото добре е те да се държат няколко часа на топло, за не понижат температурата в гнездото.
По-късно, когато притока на нектар стане постоянен, и в кошерите се отглежда голямо количество пило, започва восъкоотделянето при пчелите. Тогава за разширяване на гнездото се слагат восъчни основи монтирани в рамки. По този начин пчелите оползотворяват отделения от тях восък за изграждане на нови пити.

пчелил
Категория: За живота в пчелния кошер | Добавил: pchelenmed (2014-01-31)
Прегледи: 1304 | Етикети: пчелари, пчели, пчеларство, пчелни пити, качество на питите в пчелното гнезд | Рейтинг: 0.0/0
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021