пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         8:44 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » За живота в пчелния кошер

Устройство на пчелното гнездо
Пчелното гнездо се състои от няколко отвесни и успоредни една на друга пити. Формата, броят и големината им зависят от формата и големината на избраното от тях място. В природата пчелите изграждат гнездата си в хралупи на дървета, пещери, скални пукнатини, и много рядко в земята. За медоносната пчела е важно гнездото и да е защитено от неблагоприятните външни условия като вятър, дъжд, студ и силно слънце. Ето защо те много рядко изграждат гнездата си по клоните на дърветата. В пчелния кошер, гнездото е изградено по същия начин, както в природата.. Ако по някаква причина гнездото се разруши, семейството съсредоточава цялата си сила да го възстановява.
Питите на гнездото се изграждат от восък, който се отделя от восъчните жлези на пчелите-работнички.За изграждането на пи
тите са необходими следните условия:
  • силни семейства с много млади пчели
  • принос на нектар и прашец
  • температура в гнездото 34-35°С
  • свободно място за градеж
Пчелите градят винаги отгоре надолу, като се събират по много заедно и се залавят за крачката си така, че образуват гирлянди(вериги).  При такова струпване на пчелите температурата се повишава и отделянето на восък се улеснява. При градежа пчелите смесват восъчните пластинки със слюнка, и с тях като с тухли строят питите. Изграждането започва едновременно на няколко места, като в началото градят малки далачета, които постепенно уголемяват и сливат. При благоприятни условия изграждането става бързо, като най-усилен е градежът през нощта. Новоизградените пити имат бял цвят, но при използването им за складиране на мед, прашец и отглеждане на пило, постепенно те потъмняват до кафяв и дори черен цвят.
Строителната дейност на пчелите е инстинкт и при нея няма обучение на пчелите и предаване на опит от по-старите на младите пчели.
Пчелите изграждат питите така, че между тях да има разстояние от 12-13 мм, необходимо за нормалното им движение. Всяка пита има общо средостение, като килийките са разположени от двете страни, почти в хоризонтално положение(със слаб наклон нагоре). Общата дебелина на питите е 24-25мм. Правилно изградените килийки имат шестоъгълна форма. Най-многобройни в пчелната пита са работническите килийки.

След всяко излюпване на млади пчели, на дъното на килийките остават кожици и изпражнения от ларвите, които пчелите не могат напълно да почистят. Затова с течение на времето питите потъмняват и стават по тежки. Стените им се удебеляват и диаметърът на килийките намалява. Новоизградените пити тежат 140-150 гр, а пити , в  които са се излюпили 6 поколения пчели, вече тежи двойно, а след 15 поколения-тройно. Всяка пита, в която е отглеждано пило 2-3 години, трябва да се подмени с нова. Питите, в които не се отглежда пило (магазинните) могат да се използват по-дълго време.


пчелно гнездо


Категория: За живота в пчелния кошер | Добавил: pchelenmed (2013-12-13)
Прегледи: 3105 | Етикети: пчелари, пчелин, Устройство на пчелното гнездо, пчели, пчеларство, за начинаещите пчелари | Рейтинг: 0.0/0
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021