пчела  
   
      
         Събота   
         2024-11-23
         4:22 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » Пчелен мед

Окачествяване на пчелния мед

Окачествяването на пчелния мед означава определяне на:

  • качеството;
  • растителния произход;
  • възможните фалшификации;
  1. Определянето на качеството се състои в комплексно изследване на:
  • органолептичните свойства - от тези показатели, най-често се определят:
  • външният вид,
  • консистенция,
  • вкус,
  • аромат,
  • цвят.

Установяват се визуално и чрез дегустация. В повечето случаи опитни дегустатори могат да определят растителния произход на някои видове мед (манов, акациев, кестенов, лавандулов). Органолептично изследване може да се направи и с физикохимичен и микроскопски анализ.

  • физикохимичните свойства-от тези показатели най-често се определя съдържанието на:
  • вода (до 20%),
  • редуциращи захари(68% за нектарния мед, 62% за мановия, 65% за смесения),
  • захароза (горна граница 5% до 8-10% за акациевия, мановия и лавандуловия мед),
  • хидроксиметилфурфурол( алдехид с температура на топене 33°С, съдържащ се в големи количества в търговската глюкоза и инвертната захар, получена чрез киселинна хидролиза на захарозата). Наличието на това вещество в меда дава сведения за нагряването му и добавянето на глюкоза и инвертна захар към него. Количеството му в натуралния мед е под 1мг/100г,
  • пепел-не превишава 0,5-0,6% в нектарния и 1% в мановия мед,
  • обща киселинност, неразтворими вещества(восък и др) не бива да надвишава 0,1%
  • , диастазна активност - основен критерий при оценката на натуралността и условията на нагряване и запазване на  меда. За долна граница на диастазното число се приемат 8-9 единици по Готе.Акациевия, лавандуловияи цитрусовия мед имат по-ниско диастазно число. Всички фалшификати имат ниска диастазна активност. Продължителното нагряване и престояване при високи температури понижават диастазната активност.
  • състав
  • инвертазна активност,
  •  съотношение между глюкоза и фруктоза,
  • остатъчни количества пестициди,
  • антибиотици и др

2. Растителния произход на меда - установява се с поленов анализ. Всеки вид мед съдържа определено количество прашец от растението, от което произхожда. Приема се, че медът е монофлорен, ако прашеца от дадено растение е над 45% от общото количество полен. Някои бедни на полен видове мед (цитрусов, лавандулов, розмаринов и от салвия - над 10-20%, акациев, липов и люцернов - над 20-30%) се приемат за монофлорни при по-ниско съдържания на прашец от съответния вид.

 

 


качество на меда


Категория: Пчелен мед | Добавил: pchelenmed (2014-02-24) | Автор: "Пчеларска енциклопедия"
Прегледи: 3727 | Етикети: мед, пчелен мед, Окачествяване на пчелния мед | Рейтинг: 4.0/1
Всички коментари: 0
ComForm">
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)



Copyright by Beniovmed© 2024