Захарния мед се получава при подхранване на пчелите с големи количества сироп, приготвен от захар(обикновена захар-захароза) и вода. !Не бива да се бърка със захаросан(т.е. кристализирал мед)! Пчелите го преработва по същия начин, по който преработват нектара и маната в мед. Захарният мед съдържа повече
захароза
и по-малко
редуциращи захари
белтъци
витамини
ензими
минерални вещества
цветен прашец
в сравнение с натуралния мед.
За разлика от натуралния мед, при захарния мед са по ниски:
антибактериалното му действие
електропроводимостта
ензимната активност
Това се дължи на факта, че много от компоненти на меда, попадат в него от нектара, маната и прашеца. При преработка на големи количества захарен сироп, пчелите бързо се изтощават, гълтачните им жлези се износват и отделят по-малко количество инвертаза, което е недостатъчно за пълното разграждане на захарозата(захарта).
Натуралният и захарният мед си приличат по:
органолептични свойства
общо количество захари
относителна плътност
вискозитет
кристализация
хигроскопичност
топлофизични свойства
Захарният мед не притежава ценните биологични, профилактични, лечебни и хранителни свойства на натуралния мед и този продукт се смята за фалшификат.