Както всеки би се досетил, подхранване, означава даване на допълнителна храна на пчелните семейства. Пчелите се подхранват главно през пролетта и есента, но понякога това се налага да се прави и през останалото време от годината. В зависимост от целта с която се подхранват пчелите, подхранването бива:
подбудително
Подбудителното подхранване се извършва
през пролетта и в края на лятото, а понякога и през втората половина на
зимата. С него се цели поддържането на инстинкта на пчелите за
размножаване. Това се постига чрез ежедневно даване на малки порции
храна в продължение на 20-30 дни. Сиропът за подхранване е в съотношение
1:1. Дава се през ден по 200-300мл. По-късно през пролетта се дава
по-рядък сироп в съотношение 2:1. Късните летни подхранвания се извършват със рядък захарен сироп (две части вода и една част захар).
за попълване на хранителните запаси
Пролетното развитие на пчелните семейства
протича най-добре при наличие на 8-10кг мед и 1-2 пити с прашец.
Намаляването на запасите под 5кг. мед създава критична ситуация в
пчелното семейство, от което следва задържане в развитието му. Влошава
се качеството на отглежданите в период на недостиг на храна пчели. Ето
защо е необходимо да се попълнят хранителните запаси. Това попълване се
извършва със захарен сироп, който се дава на големи порции (1-2кг). през
няколко дни. В началото на пролетта сиропа се приготвя от 1 част вода и
2 части захар, а по-късно в съотношение 1:1. Най-добре е
подхранването да става с пити мед, съхранени от предната година. Преди
да се поставят в кошера, питите с мед трябва да постоят няколко часа в
затоплено помещение, за да не охладят пчелното гнездо. Важно е
подхранването да се извърши навреме, защото всяко забавяне, се отразява
неблагоприятно на развитието на семейството. Подхранванията със захарен
сироп, трябва да се извършват, когато пчелите не са на кълбо.
Към подхранванията за попълване на хранителните запаси се отнася и зимното подхранване, което се прави само ако е необходимо. За разлика от другите подхранвания, то се извършва с твърда храна, а не със захарен сироп. Ако не разполагаме с готова храна (от пчеларския магазин), ето как сами можем да си приготвим такава от пудра захар и мед. Съотношението е 3-4 части пудра захар и 1 част течен мед. Съставките се смесват и се месят като тесто за хляб. От така приготвеното тесто се правят питки с дебелина 1см и тегло около 500гр. Питките се увиват в марля или надупчена хартия. Подхранването се извършва бързо, при ниска външна температура, когато пчелите са на кълбо, достатъчно е да не вали дъжд или сняг. Приготвените питки се поставят върху рамките над пчелното кълбо. Повтаря се на две седмици, докато стане възможно друг вид подхранване. Зимното подхранване се извършва за спасяване от гладна смърт на семейства, зазимени с много малко мед.