пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         10:10 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » Пчелни продукти

Пчелна отрова
Пчелната отрова е мощно защитно имунобиологично средство. Изключително силна отрова. Равнява се по сила само на змийската и тази на скорпиона. Предназначението и е за защитно средство срещу нападатели на хранителните запаси на пчелите и самите пчели. Отровни дози за човека са 200-300  еднократни ужилвания, а умъртвяващата доза е от 1000 нагоре. Получена в малки дози тя стимулира имунната система и помага за повишаване на защитните сили на организма.
Отровата има силно изразено действие върху нервната система - блокира или отслабва предаването на нервните импулси. Оказва действие върху функциите на сърдечно - съдовата система, изразяващо се  в понижаване на кръвното налягане, разширяване на кръвоносните съдове и др.

Пчелната отрова успешно се използва за лечение на заболявания на ставния апарат - артрити, полиартрити, артрози.
За лечение с пчелна отрова се използват различни начини на приложение и лекарствени форми. Най - стария начин се състои в непосредствено вкарване на отровата в тялото на болния чрез пчелни ужилвания. Редица препарати с отрова са предназначени за вътрешно или подкожно приложение.
Приложението на отровата е противопоказно при  свръхчувствителност към нея, инфекциозни заболявания, туберколоза, психически заболявания, заболявания на черния дроб, панкреаса, бъбреците.

Повечето хора изпитват страх от пчелите,защото те жилят,но Знаете ли,че...?
Пчелите обикновено са много заети в търсене на медоносни растения, и не жилят толкова често, колкото си мислим ние.Те жилят само, ако са застрашени.След ужилване жилото на пчелите се откъсва и те умират. Ако не ги дразните, вероятността да ви нападнат е много малка!


пчелна отрова
Още за пчелната отрова...
Пчелната отрова се секретира от две жлези, разположени в жилоносен апарат в края на коремчето на пчелите. Биологичното и предназначение е да защитава пчелното семейство от врагове, неприятели и вредители. Освен за унищожаване или за пропъждането им, отровата е предназначена и да предизвиква "алармена реакция", в резултат на която се повишава агресивността на пчелите. Тази реакция се предизвиква от т.нар. "алармени феромони", които се съдържат в отровата. Медоносните пчели започват да отделят отровата на 6-7 дневна възраст, но най-голямо количество се продуцира  от 10-18-дневните пчели.
Прясно отделената отрова е сироповидна течност със светложълт цвят и характерна миризма. На въздуха бързо се изсушава и се превръща в сивокремав леснолетлив прах. Разтваря се добре във вода и киселини и е неразтворима в спирт. Дразни силно логавицата на носа и очите. Има горчив вкус. Отровата е многокомпонентна смес от неорганични и органични вещества.
Жилото е защитен орган на пчелите. Развито е само при пчелите работнички и майката. Жилещият апарат се състои от три основни части: отровни жлези, подвижна и неподвижна част. Отровните жлези са две: голяма и малка. Отровното действие на секрета, отделян от голямата жлеза се проявява само след смесването му с този от малката жлеза.
При ужилване на бозайник (с еластична кожа), пчелата не може да прибере жилото си, защото кукичките се заплитат в кожата и то се откъсва. След известно време (10-15 часа) пчелата умира вследствие на повреди на вътрешни органи и загуба на кръв. При ужилването на друга пчела или насекомо обаче тя не умира, тъй като на хитиновата покривка на насекомите се образува цепнатина, през която жилото се измъква навън.
Жилото е свързано със собствен нервен възел, който е в състояние да поддържа движението на иглиците и след откъсването му. Жилото продължава да пулсира и да се забива все по-дълбоко в кожата, а отровата продължава да се излива в образуваната раничка от убождането. Затова е добре, след ужилване, жилото да се извади веднага, но не чрез стискане, а чрез косо изтегляне с острие или нокът. На мястото се образува подутина, а в някои случаи се появяват сърбеж и слабо главозамайване. Тези признаци се наблюдават обикновено при лица, несвикнали с пчелната отрова. При постоянна работа човек свиква и организмът му не реагира на ужилването. Най-уязвими места на човешкото тяло и най-болезнено е ужилването по езика, окото, върха на пръстите - особено близо до ноктите.


Прочете още  за :
Пчелен прашец
Пчелен мед
Прополис
Пчелен восък

Пчелно млечице
Медолечение

пчелен прашецпчелен медпчелен клейпчелен восъкпчелна пита

Може да задавате своите въпроси и да коментирате по темата, в полето за коментари по-долу. Ще се радваме ако бъдем полезни и с практически съвети, не само с теория.

Категория: Пчелни продукти | Добавил: pchelenmed (2009-11-22)
Прегледи: 10427 | Коментари: 4 | Етикети: пчелен кошер, алармена реакция, пчели, любопитно, пчелна отрова, интерсно, beekeeping, пчелни продукти, ужилване, пчелин | Рейтинг: 0.0/0
Всички коментари: 4
avatar
0
4 miroslava • 8:23 PM, 2010-12-03
Здравейте ! Искам да разбера,дали някъде в България се прилага лечение с пчелна отрова?Не става въпрос за болници и специализирани центрове,тъй като там ми е известно,че не се прилагат. Благодаря предварително :)
avatar
0
2 Ралица • 8:20 PM, 2010-07-10
Здравейте ! Искам да разбера,дали някъде в България се прилага лечение с пчелна отрова?Не става въпрос за болници и специализирани центрове,тъй като там ми е известно,че не се прилагат. Благодаря предварително :)
avatar
0
3 pchelenmed • 11:17 AM, 2010-07-30
Здравейте,
Интересът към този вид лечение е голям, но за съжаление, тук , в България всеки сам за себе си намира начин за лечение.
Това е сайт на руска клиника http://www.api-centre.ru
avatar
0
1 genadi • 4:36 PM, 2010-06-29
kade moga da prodavam pcelna otrova i na kakva cena
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021