пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         10:06 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » Пчелни продукти

Пчелно млечице
Пчелното млечице оказва стимулиращо въздействие върху подрастващото поколение. Основната му суровина пчелите получават от цветния прашец. Предназначението му е за изхранване на младите пчелни личинки и на пчелните майки.
Притежава чародейни свойства, които учудват учените.
Нативното пчелно млечице и по-концентрираните му разтвори проявяват  антимикробно и антимикотично действие по  отношение на голям брой микроорганизми.  По-разредените разтвори на млечицето обаче стимулират разтежа на микроорганизмите. То е незаменимо имунобиологично средство за повдигане на силите, особено на малките деца и болни в следоперативен период.  Пчелното  млечице стимулира обмяната на веществата, защитните функции на организма, развитието на половата система. Общият ефект от неговото действие води до подем  на жизнените сили на организма, подобряване на физическия и психическия тонус  на човека. Намира приложение за лечение на различни заболявания, слаб апетит, безсъние.  Много  добри резултати са постигнати при  лечение на хипотрофии (слабост, анемия, неправилно развитие).
Фармацевтичната и козметичната индустрия произвеждат редица продукти, основата на които е пчелното млечице. Кремовете и аерозолните препарати имат противовъзпалителни свойства и се прилагат при лечение на кожни заболявания ( екземи, язви и др.).

пчелно млечице

Още за пчелното млечице

Пчелното млечице е продукт от секрецията на глътъчните и горночелюстните жлези  на младите пчели ( на възраст от 5 до 15 дни ). С него пчелите кърмачки хранят всички ларви през първите три дни след излюпването им. След това ларвите за майки продължават да се хранят с млечице през целия период, а ларвите , от които се развиват пчели работнички и търтеи, получават смес от прашец и мед. Освен за храна на ларвите, млечицето се използва като храна на майките по време на яйценносната им дейност.
Пчелното млечице представлява гъста пастообразна маса, с млечнобял или светлокремав цвят. Има специфичен аромат и остър кисел вкус със сладък привкус.
Многобройни изследвания са показали, че млечицето е продукт с комплексен и богат състав, който е в зависимост от възрастта на личинките и ларвите, от сезона, физиологичното състояние на пчелите и силата на семействата и условията на запазване. То съдържа вода, сухо вещество, белтъци, захари, минерални вещества и различни количества витамини. Освен това то винаги съдържа поленови зърна, частици от восък и от личинки и други неразтворими примеси.
Прочете още  за :
Пчелен прашец
Пчелна отрова
Прополис
Пчелен восък

Пчелен мед
Медолечение

пчелна пита с прашецпчелинпчелни рамкивосъкпчелен мед

Категория: Пчелни продукти | Добавил: pchelenmed (2009-11-22)
Прегледи: 5052 | Етикети: в пчелния кошер, любопитно, пчелно млечице, beekeeping, пчелни продукти, интересно, insects, пчели | Рейтинг: 0.0/0
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021