пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         9:40 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » За живота в пчелния кошер

Пчела майка
Пчелата майка се отличава от останалите пчели в кошера по своята големина.Тя е почти два пъти по-едра от пчелите-работнички. Има много добре развито и удължено коремче. Обикновено тя е по-светлокафяво оцветена, има по-дълги крака и движенията и се отличават от тези на пчелите-работнички. Пчелата майка е единствената женска с напълно развити размножителни органи. Нейното основно предназначение е да снася яйца, от които се получават пчели-работнички, пчелни майки и търтеи. Яйценосната дейност на пчелната майка започва, след като тя се оплоди. Пчелната майка се опложда 7-10 дни след излюпването, когато стане полово зряла. Тя излита от кошера и се опложда при летеж във въздуха, понякога на доста голямо разтояние от пчелина. След оплождането пчелната майка се връща в кошера и няколко дни след това започва да снася. Тя може да снася оплодени и неоплодени яйца. От оплодените яйца се получават пчели работнички и майки, а от неоплодените- търтеи. Дневно майката снася по 1000-1500 яйца, а в изключителни случаи и до 3000. По време на яйцеснасянето майката постоянно е обкръжена от неголяма "свита" пчели работнички (9-12 бр.), обърнати към нея и наредени в един ред на разтояние 4-6мм. Те се грижат непрекъснато за нея, като и осигуряват достатъчно количество пчелно млечице, с което тя се храни. Майката снася яйца само в свободни и добре почистени от пчелите килийки.Пчелите работнички подпомагат майката и същевременно сами регулират нейната яйценосна дейност. От тях зависят храненето на майката и подготовката на килийките за снасяне на яйца. Нормално във всяко пчелно семейство има само една майка, тъй като те са настроени враждебно една към друга. По изключение за известно време и когато за смяната на старата майка пчелите в нейно присъствие сами си отглеждат нова, в семейството може да останат две майки. Без майка пчелното семейство не може да живее по-дълго от два-три месеца. Пчелната майка живее обикновено 3-4 години и рядко по-дълго.Тя е най-продуктивна обаче през първите две години от живота си. Целия си живот тя прекарва в жилището си и напуска пчелното семейство само в изключителни случаи, например, когато с първия рой старата майка се настанява в ново жилище

 
пчела майка, царица
 
Значение на пчелната майка за успешното зимуване на семейството

Пчелите зимуват като се групират около майката в кълбо и така по-лесно поддържат необходимия топлинен режим. Пчелни семейства, останали без майка, не могат да образуват плътно кълбо. Те са неспокойни, отслабват и често не доживяват до пролетта. Успешното зимуване на семейството зависи до голяма степен от възрастта на майката, нейните качества и произход. Семействата с млади майки иззимуват благополучно, докато смъртността при семейства със стари е значително по-висока. Поради това майките трябва да се сменят на всеки 2 години.

 Може да задавате своите въпроси и да коментирате по темата, в полето за коментари по-долу. Ще се радваме ако бъдем полезни и с практически съвети, не само с теория.

 


Категория: За живота в пчелния кошер | Добавил: pchelenmed (2009-11-02)
Прегледи: 22103 | Коментари: 4 | Етикети: живот в пчелния кошер, пчела майка, пчелно семейство, insects, Пчела, любопитно, beekeeping, интересно, царица | Рейтинг: 3.8/4
Всички коментари: 4
avatar
1
3 aldin pamuk4iev • 1:05 PM, 2012-03-11
tozi p4elin mnogo mi haresva
avatar
0
4 pchelenmed • 2:33 PM, 2012-05-19
Благодаря! smile
avatar
0
1 Венелин • 5:21 PM, 2010-07-05
Интересувам се ,дали трябва да сменя майката ,тъй като виждам че снася само търтеви яйца.Не мога да я открия от пчелите, но виждам че е имало много маточници и всички са излюпени. Дали са се избили всичките и е останала само не оплодена майка не знам.Моля ви за съвет.
avatar
0
2 pchelenmed • 7:27 AM, 2010-08-30
Най-вероятно майката се е загубила по време на брачния полет и кошерът е останал без майка. Търтеевите яйца са снесени от другите пчели, всяка от които се мисли за майка(пчела търтовка). В този случай дори и да придадете нова майка, вероятно пчелите няма да я приемат. Най- добре е да изтупате рамките от пчелите и да се разделите с това пчелно семейство. Пчелите ще си намерят място в другите кошери, а рамките напръскайте с вода и ги сложете в другите кошери за да бъдат почистени от пчелите.
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021