пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         10:12 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » За живота в пчелния кошер

Пчели търтовки

 

Пчелите търтовки са пчели работнички, способни да снасят яйца. Броят им в едно семейство може да достигне до 85%, а броят на яйцата, които  снася една търтовка достига до 32. Появяват се при:

 

  • загиване на пчелната майка и продължително осиротяване на семейството. (Осиротяване на пчелно семейство означава оставянето му за дълъг период от време без майка.)
  • или в семейства с нормални майки, при които има забавяне на снасянето.

Тъй като пчелите търтовки не могат да се съешат с търтеи, те снасят само неоплодени яйца. От тях се развиват търтеи и много рядко пчели работнички. Излюпените от такова пило търтеи са по-дребни и с недоразвите органи.
Работничките се превръщат в търтовки като консумират сами млечицето, което те произвеждат, доразвиват се полово и стават способни да снасят яйца. Най-много търтовки има в осиротелите пчелни семейства, останали дълго без майка и пило ( в продължение на 2-3 седмици и повече).

 

 
Външно пчелите търтовки не се различават от пчелите работнички.
Търтовките не могат да достигнат с края на коремчето си до дъното на килийката, и снасят яйцата по стените на килийките, често по 3-4 в една килийка и разпръснато без ред по питата. Могат да се видят и яйца в килийките с цветен прашец. Килийките с търтеево пило се запечатват със сводести, изпъкнали капачета, което е признак за присъствие на търтовки в семейството.
Най-често пчели търтовки се появяват рано напролет, ако майката е умряла през зимата. Спасяването на такова семейство в този период от годината е много трудно или невъзможно.
Търтовачни семейства с пчели търтовки могат да се появят и през лятото и есента. Ако  пчеларя забележи навреме това явление той може да спаси(макар и трудно) семейството.

 
 
пчелна пита с пчели


 

Може да прочетете още за:

Танци на пчелите
В пчелния кошер
Пчели работнички
Пчела майка

Роене
Търтеи
Как пчелите правят мед

 
honey

Категория: За живота в пчелния кошер | Добавил: pchelenmed (2010-08-30)
Прегледи: 6302 | Етикети: пчели търтовки, пчеларство on-line, статии за пчеларство, търтовъчност | Рейтинг: 5.0/1
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021