пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         9:55 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » За живота в пчелния кошер

Търтеи
Търтеите са мъжките индивиди в пчелното семейство. Пчелите започват да ги отглеждат през пролетта, когато външните условия значително се подобряват и в семейството започва да действа инстинкта за роене. През този период пчелите се стремят да отглеждат голямо количество търтеи, независимо, че за отглеждането на един търтей изразходват храна, колкото за три пчели работнички. Търтеите имат доста дебело тяло и добре развити гръдни мускули и крила, които му позволяват продължителен (около 1 час) летеж. Предназначението им е да оплождат излетелите на брачен полет неоплодени майки. Достигат полова  зрялост две седмици след излюпването си. При летеж те често попадат в чужди кошери, но пчелите ги приемат благосклонно. В кошера търтеите не извършват никаква работа, поради което  при тях липсват жило, восъчни жлези, приспособления за събиране и пренасяне на храна, а хоботчето им е два пъти по-късо от хоботчето на пчелите работнички. Интересното при тях е , че те се излюпват от неоплодени яйца, от което следва, че  нямат баща. Носят наследствените белези на майка си и на търтея, оплодил тяхната баба. Нормално в едно пчелно семейство има 400-500 търтея, което е приблизително 1% от пчелното население. Те се срещат само по време на размножителния период  - през пролетта и лятото. Докато са необходими, пчелите търпят търтеите и се грижат за тях, като ги хранят или допускат сами да си вземат храна. С приключване на размножителния период и намаляване на пашата, броят на търтеите в кошера силно намалява, защото пчелите престават да ги хранят, отстраняват ги от питите, а след това ги изпъждат вън от кошера. Търтеите живеят 50-55 дни.Може да прочетете още за:

Танци на пчелите
В пчелния кошер
Пчели работнички
Пчела майка

Роене
Как пчелите правят мед
Пчели търтовки

 
honey
 
Може да задавате своите въпроси и да коментирате по темата, в полето за коментари по-долу. Ще се радваме да бъдем полезни и с практически съвети, не само с теория.

Категория: За живота в пчелния кошер | Добавил: pchelenmed (2009-11-02)
Прегледи: 7924 | Етикети: пчелно семейство, beekeeping, търтеи, insects, интересно, любопитно, в пчелния кошер | Рейтинг: 0.0/0
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021