пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         9:53 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » За живота в пчелния кошер

Танци на пчелите
Пчелите разузнавачки в пчелното семейство имат голяма роля за намирането на източниците на храна. Те уведомяват останалите пчели - събирачки за местоположението на храната и ги мобилизират за събирането и. Това те извършват след завръщането си в кошера чрез своеобразни движения на тялото, известни като танци на пчелите. Информацията се изразява в даване на указания относно миризмата на нектара, количеството му, отдалечеността на медоносната растителност, и посоката в коята пчелите трябва да летят.
далия

Когато растенията, в които е намерена храната не са по-далеч от 50 м, пчелата-разузнавачка, след като се освободи от събрания товар, започва да танцува, като описва малки кръгове по питата, на това място, където пчелите са събрани най-плътно. Постоянно мени посоката на кръговите движения като се премества наляво и надясно и описва няколко кръга, след което отива на друго място, където повтаря същите движения и най-сетне излита отново навън. С тези движения тя възбужда намиращите се наблизо пчели, те започват да следват нейните движения и също излитат навън, намират растенията и след завръщането си правят същите движения.
Ако пашата е на повече от 100 м, пчелата-разузнавачка извършва други движения: най-напред пробягва по питата и описва полукръг с неголям радиус, след това описва втори полукръг в противоположната посока, така че се допълва цял кръг.Тези движения пчелата повтаря няколко минути на едно и също място, като в същото време прави бързи трептения с коремчето си.

Може да прочетете още за:

Как пчелите правят мед
В пчелния кошер
Пчели работнички
Пчела майка
Роене
Търтеи
Пчели търтовки

как пчелите правят мед

Може да задавате своите въпроси и да коментирате по темата, в полето за коментари по-долу. Ще се радваме ако бъдем полезни и с практически съвети, не само с теория.

Категория: За живота в пчелния кошер | Добавил: pchelenmed (2010-04-08)
Прегледи: 4562 | Етикети: любопитно, beekeeping, танци на пчелите, пчеларство, Dance, пчели разузнавачки, интересно, пчелар | Рейтинг: 0.0/0
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021