пчела  
   
      
         Петък   
         2021-03-05
         9:43 AM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » За живота в пчелния кошер

Роене

Естественото роене  е начин за размножаване на медоносната пчела. Чрез него се увеличава броя на пчелните семейства. Самото роене се състои в отделянето на част от пчелите с майката на основното семейство и образуване и заселване в ново жилище на ново пчелно семейство (или пчелни семейства). В живота на пчелите роенето е ценен начин за запазване на вида, за подмладяване и повишаване жизнеността на пчелното семейство. Роенето на пчелите е инстинкт и сложно явление. Протича в няколко фази , като последната е отделянето на роя. Свързано е със сезонното развитие на семейството. Роенето се наблюдава, когато семейството е достигнало максимума на своето развитие (зрялост), най-често през май и юни, рядко по-късно и зависи от много фактори, като: наследствено предразположение, пашата, състоянието на времето, силата на семейството, обемът на кошера и др. За да рои едно семейство в него трябва да се отгледат търтеи и нови (роеви) майки.
Най-напред се отглеждат известен брой търтеи. Около 2 седмици след снасянето на яйца в търтеевите килийки, по края на питите пчелите изграждат 20-30 или повече основи на маточници. Истинската подготовка за роенето започва, когато майката снесе яйца в маточниците. Това предизвиква силна възбуда у пчелите и те започват да поставят млечице в  маточниците, но след това възбудата намалява и изчезва.  Едновременно с това снасянето на яйца намалява, майката получава по-малко храна, , става по-лека, което я улеснява да лети. Пчелите започват да работят по-слабо, отглеждат по-малко пило, събират по-мако нектар и почти престават да изграждат нови пити. Отбраната на гнездото се засилва. В това роево състояние семейството се намира около 7-10 дни до излизането на роя. Ако в семейството ще се отделя втори или трети рой това състояние продължава още 10-15 дни и завършва с унищожаването на всички заложени маточници.
Запечатването на първия маточник е знак, че наскоро ще се отдели първия рой. Рано сутринта в деня на отделянето на роя в семейството се преустановява всякаква работа, но наскоро след това в кошера настъпва оживление - пчелите се възбуждат силно и близо половината от тях заедно със старата майка напускат кошера и се отправят да търсят ново жилище.Това е първият рой, който излиза 3 дни след запечатването на първия маточник. Ако по някаква причина майката не може да се присъедини към роя, или падне на земята и пчелите забележат това, роят се прибира в кошера, но семейството може да се рои повторно с първата излюпила се нова майка. След излизането на първия рой роевото състояние може да се прекрати и най-рано излюпената млада майка унищожава  останалите майки в запечатаните маточници. Първата излюпена майка е силно възбудена и  непрестанно се движи от една пита на друга.
Вторият рой излиза 10 дни след излизането на първия с млада майка. Понякога с втория рой излизат повече майки. Този рой е по-малък.  Започналото естествено роене може да продължи с излизането на трети и четвърти рой и да придобие стихиен характер.

рояк пчелен

Преди да напуснат кошера пчелите от първия рой се запасяват с мед и след това се отправят към някое намиращо се наблизо дърво или храст, на клоните на което се струпват под формата на грозд. Не след дълго се отправят към новото си жилище, което предварително е открито от пчелите-разузнавачки. Пчелите в рояка са от всякакава възраст. Това прави роя по-жизненоспособен.  След заселването в ново жилище пчелите проявяват голяма активност, наречена роева енергия, която се изразява в изграждане на новото гнездо.

Как да хванем рояк?
За снемането на роя е необходима обикновена празна тръвна, роеловка или каквото имате под ръка, като кашон например. Тъй-като маточината привлича пчелите, предварително стените на кашона или тръвната се намазват отвътре с нея, или се слага на дъното. Когато роят се е хванал за малко клонче и на подходящя височина, т.е. ниско(което почти никога не се случва), клончето се отрязва и пчелите падат в роеловката след което се заселват в приготвен празен кошер. Обикновено хващането не е толкова лесно, но техниката на действие е същата. Когато клонът не може да бъде отрязан, пчеларя хваща клона и рязко го стръсква. При това движение част от пчелите се разхвърчават, затова роеловката за известно време се поставя под мястото, където е бил роя, за да се приберат пчелите. След това се заселват в празен кошер.
Неприятното е,  че роевете често се хващат за клоните на високи дървета, до които се достига много трудно. Освен, че трябва да се използва стълба, необходимо е и въображение как да се закрепи тръвна под рояка, как да се закрепи пчеларя на стълбата и в същото време да тръсне клона.


Може да прочетете още за:

Танци на пчелите
В пчелния кошер
Пчели работнички
Пчела майка
Как пчелите правят мед
Търтеи
Пчели търтовки

как пчелите правят мед

Може да задавате своите въпроси и да коментирате по темата, в полето за коментари по-долу. Ще се радваме ако бъдем полезни и с практически съвети, не само с теория.
Категория: За живота в пчелния кошер | Добавил: pchelenmed (2010-04-21) | Автор: Пчеларска енциклопедия
Прегледи: 16916 | Етикети: пчеларство, пчели, инстинкт, рояк, роене, beekeeping, Bees, как да хванем рояк | Рейтинг: 3.5/2
Всички коментари: 0
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)Copyright by Beniovmed© 2021